Friluftsliv är bland svenskarnas mest älskade sätt att spendera fritiden, och fjällvandring är ett perfekt sätt att ge sig själv en liten paus från vardagen och samtidigt se den spektakulära naturen som finns i Skandinavien (eller vart man än vill ta sig, möjligheterna är oändliga). Det gäller dock att man kan sova så bekvämt som möjligt, så att man laddar batterierna ordentligt och kan starta nästa dag med massor av energi, och utan onödig värk. En bra sovsäck gör all skillnad i världen. Att sova dåligt gör att humöret påverkas negativt, och det är ju trist om en annars fin upplevelse är mindre njutbar på grund av en liten, men viktig detalj.

Packa rätt för årstiden och miljön

När du väljer vilken sovsäck du ska packa inför fjällvandringen, gäller det att du tänker lite på vilket typ av miljö du kommer att använda den i. Det finns nämligen ett brett sortiment av olika typer du kan välja mellan. Å ena sidan har du varma sovsäckar som är tjocka nog att hålla en varm över natten, utan att man är obekväm, och som passar utmärkt till en skidtur till exempel. Ibland kan det vara bättra att välja svalare säckar som gör att du kan andas om du vill ta dig ut i naturen på sommaren, eller i ett varmare klimat, men som ändå skyddar dig från mygg och annat. För den som befinner sig på kanottur är trumfen sovsäckar som tar fukt väl, vilket är perfekt om du vet att det kommer att vara fuktigt och regnigt. Det kommer att hjälpa dig hålla dig bekväm och torr även om det öser ner utanför tältet.

Tänk på hur långt du ska resa

Det är så klart viktigt att tänka på vädret när du väljer din sovsäck, men det är också viktigt att tänka på hur länge du kommer att vara borta. Om du planerar en längre fjällvandring med tung packning, är det nödvändigt att hitta en sovsäck som är varm nog, men ändå lätt, så att du inte saktas ned av en onödigt tung ryggsäck. Däremot vill du heller inte försumma sovsäcken – det är bland det viktigaste du tar med dig, eftersom det är absolut livsviktigt att kunna sova bekvämt.

Fjällvandra bekvämt