Så hittar du rätt supbräda

När det gäller att välja en supbräda så finns det många faktorer att tänka på. Att göra rätt val kan göra en stor skillnad i din paddelupplevelse och säkerställa att du får ut det mesta av din tid på vattnet. Det är därför viktigt att tänka på storlek, material, typ av paddling, paddel och pris när du väljer en SUP-bräda.

Tänk på detta när du ska välja din nästa supbräda

Som vi nämnt ovan finns det vissa saker att överväga när du väljer en supbräda. Detta för att du ska få ut så mycket som möjligt av din bräda. Dessa viktiga saker som du bör ta i beaktande är:

 • Storlek. Storleken på SUP-brädan är en av de viktigaste faktorerna att tänka på. Storleken på brädan påverkar dess stabilitet, hastighet och hanterbarhet på vattnet. Om du är en nybörjare och letar efter en bräda som är lätt att paddla, bör du välja en bredare och tjockare bräda. En lite mer erfaren paddlare kan välja en smalare bräda som är snabbare men mindre stabil.
 • Material. SUP-brädor finns i olika material, inklusive trä, epoxy och uppblåsbara material. Ett uppblåsbart material kan vara mer praktiskt om du behöver transportera eller förvara brädan på en begränsad yta. Trä- och epoxybrädor är istället mer stabila och lämpade för mer krävande paddling.
 • Typ av paddling. Vilken typ av paddling du planerar att utföra kan också påverka vilken typ av supbräda du väljer. För stilla vatten och rekreation kan du välja en bräda med högre volym och mer stabilitet, medan en bräda med mindre volym och mer hastighet är mer lämplig för surfning på vågor och tävlingar.
 • Paddel. Paddeln är också en viktig faktor att tänka på. Det är viktigt att välja en paddel som är bekväm att hålla och använda, och som passar din storlek och paddelstil. Paddlar finns i olika material, inklusive trä, aluminium och kolfiber.
 • Pris. Slutligen är priset en annan viktig faktor att tänka på när du väljer en SUP-bräda. Priserna kan variera mycket beroende på storlek, material och kvalitet. Det är viktigt att hitta en bräda som passar din budget, men som också är av hög kvalitet och passar dina behov.

Ta jobb som fysioterapeut via ett bemanningsföretag

När du är intresserad av att ta ett jobb som fysioterapeut har du förmodligen redan funderat över vilka olika vägar i din karriär som du potentiellt sett skulle kunna ta. En av dessa vägar är att jobba som konsult för ett bemanningsföretag. När du väljer att göra detta hoppar du helt enkelt in på en arbetsplats under en kortare eller längre tid för att hjälpa till att bemanna upp arbetsplatsen. Behovet av att göra detta kan till exempel ha uppstått till följd av att någon av de ordinarie fysioterapeuterna har slutat eller av andra skäl inte är tillgänglig för att arbeta.

Det finns flera unika möjligheter med att ta på sig jobb som fysioterapeut via ett bemanningsföretag. Samtidigt finns det även vissa utmaningar med att göra detta. Läs vidare så berättar vi mer!

Fördelarna med att ta jobb som fysioterapeut via ett bemanningsföretag

Som vi redan har nämnt finns det flera fördelar med att jobba på detta sätt, däribland dessa:

 • Du får en bred arbetslivserfarenhet. En av de främsta fördelarna med att jobba så här är att du på detta vis kan få ett brett spektrum av erfarenheter. Du kan bli ombedd att jobba på flera olika arbetsplatser och därmed få nyttig arbetslivserfarenhet som är varierad. Genom att jobba på sjukhus, kliniker och i andra arbetsmiljöer kan du utveckla dina färdigheter och vidga dina vyer. På så vis blir du en mer allround yrkesperson inom ditt område.
 • Du får mer flexibilitet. En annan fördel är att du genom att ta jobb som fysioterapeut via ett bemanningsföretag får mer flexibilitet. Du kan välja var och när du vill jobba och kan välja att ta ledigt mellan två uppdrag. Därmed kan du få en bättre balans i livet jämfört med andra sätt att arbeta inom detta yrke.

Utmaningarna med att arbeta på detta sätt

De främsta utmaningarna är dessa:

 • Du kan ha svårt att bygga starka relationer. En utmaning är att det kan vara svårare att bygga starka relationer till dina kollegor och patienter. Detta på grund av att du är mer av en tillfällig medarbetare och därmed inte får samma kontinuitet som de ordinarie medarbetarna.
 • Du behöver ha en god anpassningsförmåga. En annan nackdel är att du kan tvingas hoppa in på flera olika arbetsplatser. Detta kan även vara en fördel men kräver samtidigt att du är flexibel och öppensinnad.

Tips på bra träningsmat

Träning och kost går hand i hand – åtminstone för den som vill ha bra resultat. För att bygga muskler behövs till exempel protein men det är förstås viktigt att fylla på även med andra saker, både för att orka med och för att må bra. Nedan följer några tips på bra träningsmat – för dig som tränar mycket.

Träningsmat med mycket protein

Alla människor behöver protein – men särskilt viktigt att få i sig ”rätt” mängd är det för den som tränar för att bygga muskler. Just protein kallas ofta för musklernas byggstenar och därför är det en viktig komponent när det kommer till träningsmat– gärna i alla dagens måltider.

Några av dom mest proteinrika livsmedlen är:

 • Kött
 • Kyckling
 • Ägg

Bra träningsmat bör dock innehålla mer än bara protein – till exempel behövs både kolhydrater och fett för att ge kroppen den energi som behövs för att prestera. Kolhydrater finns bland annat i pasta, potatis, ris och grönsaker. Vad gäller fett är det viktigt att välja fett från bra källor – olivolja är ett bra val men nyttiga fetter finns även i nötter, avokado och fisk för att nämna några saker.

Tips på bra träningsmat är kort och gott måltider som innehåller alla dom näringsämnen som kroppen behöver. Kyckling och ris med en god sallad och en sås, kokt potatis med grönsaker och lax eller varför inte en matig omelett med olika fynd från kylskåpet? Att laga god och näringsrik träningmat behöver inte vara svårt, det gäller bara ett veta vilka råvaror som är värda att satsa på.

Fyll på energi med näringsrika mellanmål

Regelbunden träning kräver regelbunden energi och både inför och efter ett pass kan depåerna behöva fyllas på. Även mjölkprodukter innehåller en del protein och till exempel kvarg är tips på ett bra mellanmål för den som tränar mycket. Toppa gärna med bär, nötter eller något annat gott så blir målet betydligt mer festligt och dessutom mer näringsrikt på samma gång.

Utöver naturliga livsmedel finns även en mängd olika kosttillskott som innehåller höga mängder protein – så som bars och shakes, något som många som tränar har som en del av sin träningsmat. Det är inget som bör användas istället för vanlig mat med däremot kan det vara bra att ha i väskan för tillfällen då tiden är knapp.

Båttillbehör som håller fast

Utbudet båttillbehör är idag enormt i Sverige. Detta mycket tack vare ett allmänt stort båtintresse. En kategori av tillbehör som kan göra båtturen enklare är olika slags hållare. Med andra ord detaljer som gör att sakerna inte åker omkring även om båten kränger. En del av dessa används däremot inte i båten – utan på väg dit.

Båttillbehör

Ha koll på dina spön

 • I bilen
  Att packa med fiskespön i bilen är inte alltid lätt. För långa för att rymmas i bagaget och samtidigt kan de inte peta fram för mycket där passagerarna sitter. En lösning är att köpa spöhållarsystem som monteras i taket. Strax ovanför huvudet på de som sitter i bilen hänger fiskespön snyggt monterade mot detta fäste. Båttillbehör – behöver inte bara vara till båten.
 • På båten
  Väl framme vid båten är nästa steg att ha kontroll på fiskespöna även under resans gång. Även här finns alltså en fördel med en spöhållare. Montering sker på ett plant underlag därefter kan ett spö, eller flera spön, läggas i hållaren när de inte används. De enklaste varianterna är ”straps” som spänns fast över fiskespöna under färd. Billigt och effektivt.
 • Flexibelt på båten
  Som med alla båttillbehör finns både billiga och dyra modeller inom spöhållare. En av de dyrare är en flexibel och justerbar hållare. Den är tillverkad i aluminium, har livstidsgaranti och monteras med klämfäste direkt på relingen. I och med att den inte skruvas fast kan det enkelt monteras bort och flyttas till annan plats. Just flexibiliteten och hållbarheten är detta tillbehörs stora fördel. Dessutom hålls nu spöt borta från de ställen där människor förväntas gå eller luta sig.

Båttillbehör som håller fast muggen

Även här finns ett mycket stort utbud och unika varianter. Exempelvis följande:

 • Upplyst mugghållare
  En mugghållare som med LED-belysning lyser upp muggen. Chansen att tappa bort sin kaffekopp under de sena fisketimmarna blir därmed minimal. Kopplas in på 12V. Finns även modeller som går på batteri samt har bägge dessa energikällor.
 • Hållare
  Den enklaste modellen av detta båttillbehör är hållaren som liknar en mugghållare i en bil. Monteras med skruv i en vägg varpå en flaska, en mugg eller en burk kan ställas i fästet. Den kommer däremot inte synas i mörkret och kompenserar inte eventuella krängningar med båten.

Frågor och svar om waisttraining

Waisttraining är inte ett jättenytt begrepp men ändå finns det säkerligen många som inte vet vad det är eller vad syftet är. Med hjälp av en korsett ska man alltså kunna få en tränad midja men riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Nedan kan du läsa några vanliga frågor och svar om waisttraining och den tillhörande korsetten ”waisttrainer”.

Vad är waisttraining bra för?

Waisttraining sägs vara bra för flera saker. Genom att använda en waisttrainer får man omedelbart en bättre hållning och en smalare midja under tiden som man bär plagget, vilket är anledningen till att många gör det. En annan fördel är att kroppstemperaturen och metabolismen ökar och att man därmed förbränner fett fortare. Waisttraining är dock inte ett sätt att gå ner i vikt på, utan enbart en hjälp på vägen.

Hur hårt ska waisttrainern sitta?

För ett lyckat resultat av sin waisttraining så ska korsetten sitta åt ganska hårt. Det är däremot viktigt att inte spänna åt den allt för hårt eller till och med välja en för liten storlek – det ska kännas bekvämt även om den sitter hårt.

Kan man tvätta sin waisttrainer?

Kolla om det finns några angivna tvättråd för den aktuella modellen. Om det inte gör det rekommenderas handtvätt och hängtorkning men se till att inte tvätta den för ofta. Häng hellre ut den på vädring regelbundet för att slippa unken lukt.

Är det farligt att använda midjetränare?

Nej, det är inte farligt att använda en midjetränare om man använder den på rätt sätt och med ett sunt förnuft. Lossa den om den känns obekväm, använd den inte för länge och tänk på att låta huden andas mellan användningarna.

Kommer jag få en smalare midja enbart genom waisttraining?

Din midja kommer troligen inte att bli smalare enbart genom att du bär en waisttrainer. Det är ingen mirakelprodukt som kan ända ens kroppsform men däremot kan det vara en bra hjälp på vägen. Det tar lång tid att ändra sin kropp på ett naturligt och hälsosamt sätt och förutom att bära en midjetränare bör man också se till att se över sin:

 • Kost
 • Motion

På lång sikt med kan man märka skillnad på sin midja, förutsatt att man haft goda kost, – och motionsvanor samt att man använt sig av sin waisttrainer på rätt sätt.

Vad är Dr Martens-skor?

Vad är Dr Martens-skor?

Dr Martens är en tillverkare av skor och kängor som sedan länge har funnits på modekartan och än idag är ständigt moderna. Genom sin unika och typiska stil har Dr Martens-skor gjort sig odödliga i modevärlden, och älskas av många användare. Dessa numera ikoniska kängor finns i flera olika utföranden. Från att ha använts som arbetsskor har Dr Martens skor nu utvecklats i många olika varianter. Bland dessa finns t.ex. skor med eller utan stålhätta, höga kängor, låga sommarskor och till och med sandaler. Dessutom tillverkas de flesta modeller också i veganskt fejk-läder. Självklart finns de i en mängd olika färger och mönster. Det finns alltså en Dr Martens-sko för alla. 

4 skäl till att skor från Dr Martens är så populära

 • Skorna är snygga och passar till många olika tillfällen, från arbete och skola till fritiden. Den klassiska looken för tankarna dels till stilrena arbetsuniformer, och dels till alternativa stilar som 70-tals-punk. Dr Martens-skor blir helt enkelt den sko du gör den till genom att matcha med resten av din outfit!
 • Dr Martens-skor är bekväma nog att användas en hel dag, även om du går och står mycket. Den mjuka sulan ger foten ett skönt stöd. Du kan dessutom anpassa snörningen så att de sitter skönt utan att strama eller glappa.
 • Idag finns Dr. Martens i fler varianter än någonsin, så att du kan hitta den modell som passar just din personliga stil.
 • Dr Martens tillverkas för både kvinnor, män och barn och kan därför användas av hela familjen.

Därför passar Dr Martens-skor perfekt i vår!

Våren är kanske den svåraste årstiden att klä sig lagom varmt, men Dr Martens-skor är perfekta att ha på fötterna både till skogspromenaden och på stan. Sulan greppar bra även om det är blött på marken, och skon andas så att du slipper bli för varm om fötterna. De är helt enkelt mångsidiga på ett perfekt sätt och funkar även i aprilväder. Med ett par Dr Martens på fötterna är man redo för de flesta av vårens utflykter och äventyr!

Hemlarm – Med eller utan uttryckning

Vad är det för skillnad på hemlarm med och utan uttryckning? Vad är fördelarna och nackdelarna med de två olika alternativen? Vilket larm bör väljas?

Hemlarm med uttryckning

 • Säkrare
 • Dyrare

De flesta larm som säljs idag är med uttryckning. Med det menas att ett larmbolag får information om att larmet har aktiverats och därmed skickas en väktare till platsen. Oavsett om det är inbrott, brand eller annan orsak kan väktaren agera på ett sätt som ökar säkerheten för bostaden.

När hemlarmet aktiveras ringer även en larmoperatör upp larmägaren som får svara på om de vet orsaken till larmet. Kanske är de hemma och har slipat väggen med en maskin varpå damm har uppstått i större mängd.

I detta fall får personen en fråga som ska besvaras för att kunna bevisa ägarskapet av larmet. Larmbolaget har en specifik fråga, eller fras, som ställs varpå svaret måste vara korrekt. I annat fall skickas väktare oavsett för att kontrollera läget.

Nackdelen med hemlarm som har uttryckning är kostnaden. Ska ett larmbolag vara inkopplad behöver ett löpande abonnemang tecknas. Här finns ett par olika alternativ men oavsett är det dyrare än att välja bort möjligheten till uttryckning. En del har fria uttryckningar medan andra har ett fritt antal per år varpå extra kostnad sedan får betalas.

Hemlarm utan uttryckning

 • Billigare
 • Mindre säkerhet
 • Lättare att flytta

De enklaste hemlarmen kan köpas på elektronikbutiker och monteras på egen hand. Dessa kan exempelvis bestå av en huvudenhet, brytlarm och rörelselarm. De tjuter när larmet aktiveras men inget mer händer än så. Nästa steg är att ha funktionen som innebär att ett sms skickas till ett förinställt nummer eller att detta nummer rings upp. Däremot är det inte någon operatör som ringer utan allt sker automatiskt via enheten.

Genom att inte väktare åker ut blir detta ett alternativ med betydligt mindre säkerhet. Det finns inte heller någon operatör som snabbt kan avgöra om väktare, polis, ambulans eller annat behöver skickas ut.

En fördel är priset. Det har ett fast pris vid inköp och inget därutöver. Inget abonnemang behöver tecknas som skapar en löpande kostnad.

En annan fördel är att larmet är lättare att flytta. Något larmbolag behövs inte tas hänsyn till så det kan lika gärna sättas på friggeboden som på bostadshuset.

Håll koll på ditt företagslarm

Håll koll på ditt företagslarm

Ett företagslarm skyddar ditt företag mot både brand och inbrott. Dagens företagslarm är moderna och smarta. Via en app, en applikation till din smartphone, eller via en webbsida kan du hålla koll på vad som händer på ditt företag oavsett var du befinner dig eller vilken tid på dygnet det är.

Du kan till exempel ställa in så att du får en notifikation när din personal larmar på eller av. Du kan även lägga till smarta funktion som är kopplade till appen för ditt företagslarm. Från appen kan du till exempel styra belysningen på ditt företag eller andra typer av elapparater. Dagens teknik är fantastisk och möjliggör många lösningar som kan kopplas till ett företagslarm. Du kan gå in i appen och direkt läsa av händelseloggen för vad som händer på ditt företag. Det kan till exempel vara bra om du vill se vem av din personal som har larmat på eller av idag. De flesta appar för företagslarm finns tillgängliga på App Store, Google Play eller Windows Phone Store.

Larmcentralen finns där för dig

Förutom den smarta appen så är ett företagslarm ofta kopplad till en larmcentral. På denna larmcentral finns specialutbildade operatörer som kan hjälpa dig dygnet runt. Det kan handla om alla möjlig situationer som kan uppstå på ett företag. Larmoperatörerna har varit med om det mesta och vet hur de flesta situationer bör hanteras. De felsta företagslarm är kopplade till larmcentralen med så kallade dubbla kommunikationsvägar. Det betyder att den befintliga bredbandsuppkopplingen på ditt företag är kopplad till centralen, men även GSM-nätet. Detta är bra om det skulle vara ett avbrott i någon av dessa, ett elavbrott eller på något annat sätt en störning. Det säkerställer att ditt företagslarm alltid är uppkopplat och att uppkopplingen är snabb och säker. I händelse av att ditt företagslarm aktiveras så sätter operatörerna in rätt åtgärd. Larmcentralen har ett par nycklar till ditt företag och kan snabbt vara på plats. Oavsett om det handlar om ett inbrott, en brand eller ett strömavbrott så kan operatörerna snabb se till att situationen hanteras. Med ett företagslarm så förhindrar du att problem växer sig större eller att situationer urartar.

Vem bör använda en gainer för viktökning?

Viktminskning är förmodligen det enskilt vanligaste målet bland personer som tränar på gym men inte utövar någon idrott. Vissa individer har dock som mål att faktiskt öka i vikt, inte sällan för att kunna få en mer musklad fysik samt för att kunna öka sin prestationsförmåga. Det är den senare sortens tränande människor som kan dra nytta av en gainer för att nå sina mål.

För när det kommer till att lägga på sig vikt är den viktigaste nyckeln till framgång att man äter fler kalorier än vad man förbränner. Detta bör göras mer eller mindre dagligen vilket kan vara lättare sagt än gjort för många. Individer som har svårt att få i sig tillräckligt mycket mat för att kunna öka i vikt kan med fördel ta till en gainer som ett effektivt sätt att öka sitt kaloriintag. Om denna beskrivning inte stämmer in på dig har du kanske inte detta behov. Information om gainers och träning finns att hitta på Fitnessfrank.com.

Så skiljer sig en gainer åt från ett vanligt proteinpulver

Till skillnad från det proteinpulver som många tränande personer moffar i sig, är detta kosttillskott inte bara proteinrikt utan innehåller även andra beståndsdelar. Dessa inkluderar vanligtvis kolhydrater och ofta även andra ingredienser, såsom aminosyror. Om du har svårigheter att gå upp i vikt och lägga på dig massa, är sannolikheten stor att du inte får i dig tillräckligt många kalorier. En gainer är förvisso inte en ren nödvändighet om du har möjlighet att öka ditt kaloriintag på andra sätt. Men för många människor är dessa tillskott ett utmärkt komplement till den vanliga kosten.

En gainer innehåller som sagt vanligtvis en riklig mängd protein, samtidigt som kolhydrater också har tillsatts för att öka den totala kalorimängden. Det är inte ovanligt att ett sådant kosttillskott innehåller omkring 600 till 1 200 kilokalorier per portion. De produkter som ligger högre upp på skalan sett till kalorimängd innehåller generellt sett en större mängd kolhydrater. Förhoppningsvis hjälper denna information dig att avgöra huruvida en gainer är rätt kosttillskott för just dig. För i slutändan har vi alla olika behov och förutsättningar, och du måste därför själv besluta dig för vilket bränsle du väljer att stoppa i din kropp.

HLR-utbildning

I Sverige drabbas varje år fler än 15 000 personer av plötsligt oväntat hjärtstopp av dessa räddas endast 300. Större delen av dessa inträffar utanför sjukhus och utan HLR är döden oundviklig. Många olika organisationer och företag erbjuder HLR utbildning och i den här texten berättar vi mer om HLR och utbildning!

Vad är HLR?

Hjärt-lungräddning, som brukar förkortas HLR, är en första hjälpen-behandling som ges för att hålla igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp. För att göra den enklaste formen av HLR hjärt-lungräddning behövs det ingen utrustning, utan det är en metod som alla kan lära sig. För det måste du gå en HLR-utbildning. Man behöver inte vara sjukvårdsutbildad för att lära sig HLR hjärt-lungräddning. Det räcker att gå en kort kurs som tar en timme för att lära sig hur man gör. Då får man träna att utföra behandlingen på en docka.

När man ger HLR hjärt-lungräddning börjar man med så kallade bröstkompressioner. Det innebär att man använder händerna och trycker på den medvetslösa personens bröstkorg för att på det sättet få blodet att fortsätta cirkulera. Med jämna mellanrum gör man korta uppehåll och växlar till att blåsa in luft genom den andres mun med den så kallade mun mot mun-metoden, för att tillföra syre till blodet. Bröstkompressionerna ersätter tillfälligt hjärtats arbete och inblåsningarna ersätter andningen. Allt det här lär man sig i en HLR-utbildning.

Olika HLR-metoder

Från början fanns ett flertal olika sätt att utföra HLR på, dels kunde det variera från land till land, men framför allt så skilde sig HLR åt beroende på ålder. Under 2005 så försökte man standardisera detta samt att man även försökte förenkla. Den metod man kom fram till var 30-2 metoden. Svenska HLR rådet valde dock att inte anta denna metod fullt ut varpå utbildare framför allt utbildar på två olika sätt i Sverige. Dels de som följer Svenska HLR rådet som valde att inte följa internationella riktlinjer och dels de som utbildar enligt internationella riktlinjer. 30-2 metoden innebär att:

 • Förhållandet mellan kompressioner och inblåsningar standardiserades till 30 kompressioner och 2 inblåsningar.
 • Man tog bort pulskontrollen, då HLR även kan utföras när det endast handlar om ett andningsstopp. Den stora vinsten var dock att man ansåg att fler personer skulle våga göra HLR.
 • Man tog även bort det alternativet där man endast utför mun-till-mun metoden, där nu HLR görs.