Träning och kost går hand i hand – åtminstone för den som vill ha bra resultat. För att bygga muskler behövs till exempel protein men det är förstås viktigt att fylla på även med andra saker, både för att orka med och för att må bra. Nedan följer några tips på bra träningsmat – för dig som tränar mycket.

Träningsmat med mycket protein

Alla människor behöver protein – men särskilt viktigt att få i sig ”rätt” mängd är det för den som tränar för att bygga muskler. Just protein kallas ofta för musklernas byggstenar och därför är det en viktig komponent när det kommer till träningsmat– gärna i alla dagens måltider.

Några av dom mest proteinrika livsmedlen är:

  • Kött
  • Kyckling
  • Ägg

Bra träningsmat bör dock innehålla mer än bara protein – till exempel behövs både kolhydrater och fett för att ge kroppen den energi som behövs för att prestera. Kolhydrater finns bland annat i pasta, potatis, ris och grönsaker. Vad gäller fett är det viktigt att välja fett från bra källor – olivolja är ett bra val men nyttiga fetter finns även i nötter, avokado och fisk för att nämna några saker.

Tips på bra träningsmat är kort och gott måltider som innehåller alla dom näringsämnen som kroppen behöver. Kyckling och ris med en god sallad och en sås, kokt potatis med grönsaker och lax eller varför inte en matig omelett med olika fynd från kylskåpet? Att laga god och näringsrik träningmat behöver inte vara svårt, det gäller bara ett veta vilka råvaror som är värda att satsa på.

Fyll på energi med näringsrika mellanmål

Regelbunden träning kräver regelbunden energi och både inför och efter ett pass kan depåerna behöva fyllas på. Även mjölkprodukter innehåller en del protein och till exempel kvarg är tips på ett bra mellanmål för den som tränar mycket. Toppa gärna med bär, nötter eller något annat gott så blir målet betydligt mer festligt och dessutom mer näringsrikt på samma gång.

Utöver naturliga livsmedel finns även en mängd olika kosttillskott som innehåller höga mängder protein – så som bars och shakes, något som många som tränar har som en del av sin träningsmat. Det är inget som bör användas istället för vanlig mat med däremot kan det vara bra att ha i väskan för tillfällen då tiden är knapp.

Tips på bra träningsmat