Att jaga är för många en livsstil och jaktkläderna representerar på ett sätt detta sätt att leva. Men det är även viktigt att jaktkläderna tål väder och vind och har alla de praktiska detaljer som den som jagar behöver.

Jaktkläder är i grunden kläder som är anpassade eller utformade för just jakt. Men viktigt att nämna är att jakt också är kultur och det manifesterar sig bland annat på så sätt att det går att se jägare i olika typer av plagg och material var man än i världen befinner sig. Sättet att bedriva jakt kan skilja sig mycket åt och likaså platserna och klimatet och framförallt viltet man jagar. Därför finns det idag ett väldigt stort utbud av jaktkläder och accessoarer anpassade för alla behov och önskvärda uttryck. Till exempel är en slips med älgmotiv troligen mer populär i Sverige än vad den är i till exempel Kenya. För att inte tala om slips som kulturellt uttryck, det går verkligen att problematisera dess funktion som jaktplagg/accessoar oavsett var man befinner sig rent geografiskt. Men jakt handlar inte bara om själva jakten, jakt är ofta väldig mycket mer. Jakt är ofta en väldigt social aktivitet och mycket tid av till exempel en jaktresa spenderas runt exempelvis ett matbord på kvällen och då handlar kanske jaktkläderna mer om representation än om just funktion.

Jaktkläder ett sätt att leva

Att vara jägare handlar väldigt ofta om livsstil och idag går det att sätta sin personliga prägel på precis allt för att kunna sticka ut från mängden, för att göra sig unik. Kanske vill man signalera hur mycket man vet om exempelvis vildsvinsjakt genom att bära byxor med patenterat skärskydd från världsledande forskare av nanotekniska material eller så kanske man bara tänker på sin säkerhet. Kanske vill man verkligen ha en lite finare skjorta till jaktdagens efterföljande middag och man känner att det något dyrare plagget faktiskt erbjuder en tydligare känsla av att vara välklädd än en något billigare variant. Jaktkläder finns som sagt för alla tänkbara tillfällen som på något sätt går att associera med jakt. Jacka i tweed för andjakten, plagg med signalfärg för älgjakten eller bara en något finare skjorta med slips till kvällens middag efter jaktdagens slut, oavsett vilket så finns det idag något för alla och alla tillfällen.

Jaktkläder för jägaren