Att öva med barncykel

Det finns en del barn som inte är så intresserade av att lära sig cykla men de stora flertalet visar stor entusiasm inför att lära sig hur man använder en barncykel. Det krävs en del övande innan barnet helt kontrollerar cykeln och sitt balanssinne men det kan vara en rolig tid för både vuxna och barn. Man bör helst öva någonstans där det inte finns för mycket bilar och det är enklare för barnet om underlaget är relativt platt och inte för backigt. Du kan antingen hålla i pakethållaren eller vira en sjal runt barnet och hålla i som stöd, då slipper du få ont i ryggen!

Att bromsa med en barncykel 

När man ska lära sig cykla så måste man först och främst lära sig att hålla balansen. Men det är fler saker än så som ett barn måste kunna kontrollera. Barnet måste även öva på att kunna starta barncykeln, det är för många barn ganska svårt eftersom det är svårare att hålla balansen innan man fått upp farten. Det är också viktigt att kunna bromsa. Många barn lär sig ganska snabbt att hålla balansen och att få upp ganska hög fart men sedan kan de inte bromsa. Risken är att barnet råkar ut för en olycka så det är viktigt att barnet får tillfälle att öva inbromsningar med sin barncykel. 

Accessoarer till en barncykel 

Man måste inte ha några accessoarer till en barncykel men många barn tycker det är väldigt roligt. Häng gärna på en liten cykelkorg eller väska på barncykeln så barnen har någonstans att lägga sina gosedjur, stensamlingen eller varför inte ta med lite matsäck så ni kan kombinera cyklandet med en mysig picknick. En annan sak som man nästan alltid behöver är plåster. Det är lätt hänt att barnen ramlar och knän och handflator är extra utsatta. Ett plåster får barnen snabbt att glömma blod och smärta! Den absolut accessoaren för barn på cykel är givetvis en bra cykelhjälm, som alltid ska bäras av en person på cykel. 

Vilka trafikregler gäller för barncyklar? 

För barncyklar gäller samma trafikregler som för andra trafikanter. Ett barn som är under tolv år ska aldrig använda sin barncykel på trafikerade vägar även om han/hon är duktig på att cykla och har kontroll på sin barncykel. Små barn är impulsiva och saknar förmåga att tänka strategiskt. De glömmer lätt att titta åt båda håller innan de korsar ett övergångsställe eller missar att det är rött ljus. De är dåliga på att uppskatta avstånd och glömmer bort att cykla på höger sida. 

Att öva med barncykel