Cykelutflykter på helgerna eller tranportcykla till förskolan? Med en frontmonterad cykelsits kan du även ta med de minsta barnen på cykeln. Från och med det att barnet kan sitta stabilt av sig själv kan de följa med på cykelturen.

Med en frontmonterad cykelsits blir det enklare att ta med de små barnen på cykelturen. Det är ett enkelt och smidigt sätt att transportera ditt barn på och dessutom tycker många små barn att det är roligt att få susa fram längs gatorna. Som om inte det vore nog så är dessutom cykeln ett miljövänligt transportmedel.

För barn från nio månader

För att ditt barn ska sitta säkert i en frontmonterad cykelsits måste det kunna sitta stabilt av sig själv, något som brukar ske vid ungefär nio månaders ålder. De flesta frontmonterade cykelsitsar håller för upp till 15 kilo vilket ungefär brukar motsvara tre års ålder. En frontmonterad cykelsits har många fördelar eftersom du har full uppsikt över barnet. Barnets fingrar riskerar inte heller att komma i kläm mellan fjädrarna vid sadeln då barnet kan ha sina händer på handtaget som ofta finns på denna typ av cykelsitsar. Om du har två barn så är det en bra idé att ha en bakmonterad och en frontmonterad cykelsits för att få med båda barnen.

Säkerhet i fokus

Du fäster cykelsitsen på cykelns styre och de flesta frontmonterade cykelsitsar kan snabbt fästas och tas loss från cykeln, något som kan vara bra att om du vill använda sitsen på flera olika cyklar. Fästet passar oftast både på vanliga ramar och A-head-styrstammar. Cykelsitsar väger inte mycket och är enkla att bära. Du spänner fast barnet med en justerbar sele, ofta med fem punkter, så att du kan vara säker på att barnet sitter säkert. Sitsarna är ofta vadderade och därför sitter de minsta barnen bekvämt. Ryggstödet är ett stöd för ditt barns huvud om det somnar och det bör vara utformat så att det finns plats för en hjälm. Många frontmonterade cykelsitsar har ställbara fotstöd och fotspännen så att du kan justera sitsen i samma takt som ditt barn växer. Tänk på att se till att ni har reflexer och/eller lampor så att ni syns ordentligt om ni cyklar när det är mörkt ute.

Låt barnen följa med på cykelturen