Det är inte alltid lätt att veta hur man faktiskt ska be sig åt för att uppleva naturen och allt den har att erbjuda på det bästa sättet. Men att faktiskt ta sig tid att ge sig ut i naturen för att campa kan göra så att ni kommer att ta del av naturen på ett helt nytt sätt. Ni kanske bara tror att camping är ett samlingsnamn för dem som bor på speciella campingplatser men det är så mycket mer än det. Att campa är en helt egen variant av turism och till denna kategori räknas alla som bor i husvagn, husbil, tält eller liknande vare sig de väljer att bo på en campingplats eller mitt ute i ingenstans.

Om man ska vara väldigt noggrann med sin benämning av camping så kan man säga att de som campar ofta tar sig runt med ett motorfordon eller cykel. Om man istället väljer att till exempel gå till fots eller sova under bar himmel så brukar man benämna det som hajk och inte som camping.

Sommarmånader

Under sommarmånaderna så är camping den vanligaste kommersiella boendeformen i Sverige och mellan juni och augusti så väljer nästan 50 % av alla turister och svenskar som är ute på resandefot att bo på campingplatser. Om ni är en av dem som vill ge er ut och verkligen uppleva campinglivet så är det en bra idé att noggrant välja er campingplats. Med hjälp av den campingklassificering som bestäms av Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation (SCR) så blir de olika campingarna runt om i Sverige betygsatta från ett till fem beroende på hur bra de lever upp till de krav som finns i de olika kategorierna. För ytterligare info om upplevelser nära och fjärran, besök urix!

Det finns fem olika områden som campingar blir betygsatta på. En av dem är miljökriterier där campingen blir betygsatt på bland annat tomtyta, eluttag, vatten och avlopp, sophantering, internet och gästinfo. Om ni letar efter en camping som kommer att ge er en hög standard när det gäller hygien så kan ni alltid se vilka campingar som har valt att publicera sina betyg inom denna kategori. När en campingplats blir betygsatt inom området hygien så tar SCR bland annat hänsyn till duschar, totaletter, matlagning, disk, servicebyggander och tvätt platser. Ingen camping måste klassificeras av SCR och även om en camping har blivit bedömd så är de inte tvungna att publicera resultatet så bli därför inte förvånade om ni inte kan hitta en bedömning av den campingplats som ni fundera på att åka till.

I Sverige

Om ni vill hitta en campingplats för er husvagn eller husbil så är detta aldrig särskilt svårt i vårt avlånga land. Om ni är ute i god tid så finns det alltid flera campingplatser att välja mellan runt om i landet. Bestämmer ni er för att packa husvagnen och dra till Skåne så kan ni bland annat bestämma er för att bo på Råå Vallar eller varför inte spendera några nätter på SweCamp Jägersbo, Familjecamping & Stugby i Höör? Oberoende av var i landet ni vill bege er så finns det nästan alltid en campingplats som kommer att passa er.

Upplev naturen