Det är lätt att tänka att man måste boka en biljett ut ur landet under semestern. Det är också lätt att glömma att det faktiskt finns en hel del att göra i Sverige under sommaren. Från norr till söder, öst till väst, finns många aktiviteter att sysselsätta sig med. Varför inte ta en lång cykelsemester? Eller en safari med de vilddjur som återfinns i Sverige? Det finns en uppsjö upplevelsepaket som lockar både barn och vuxna. Via denna sida finns ytterligare tips.

Cykelsemester

Et upplevelsepaket med cykel i Sverige kan vara ett riktigt trevligt sätt att spendera din lediga tid på – om vädret är med dig, vill säga. Runtom i landet finns cykelleder som är omtyckta av många. Till exempel:

  • Gotlandsleden.
    Gotlandsleden är 50 mil lång och går runt hela ön. I norr cyklar du runt Fårö och i söder kommer du ner till Hoburgsgubben. Här är du ständigt nära havet och vackra vyer. I Visby finns mängder av uteserveringar att koppla av vid när kvällen närmar sig. Solnedgången har enligt många inget like någon annanstans i Sverige.
  • Ekeröleden.
    Den som är i närheten av Stockholm och vill uppleva Mälaren, kan med fördel cykla Ekeröleden. På vägen finns sevärdheter som Drottningholms Slott. Leden är 79 km lång och går genom Lovön, Ekerö och Färingsö (som alla ligger i Ekerö kommun). En hel cykelsemester på denna led är givetvis inte att rekommendera, eftersom den inte är särskilt lång. Däremot kan det vara en del av ett besök till Stockholm, till exempel.

Oväntade upplevelsepaket

De flesta tänker nog på djur som elefanter, lejon, noshörningar och flodhästar när ordet safari nämns. I Sverige finns safariturer, men med svenska vilda djur, istället för afrikanska. Turen kan tas i norra Jämtland, och i omgivningarna finns bland annat älg, björn, räv och järv att spana på.

Vandra

Att vandra under sommaren i Sverige kan ge dig goda minnen för livet. En del leder i landet är världskända tack vare den fina naturen och de goda förutsättningarna som finns för vandring här. Du kan till exempel vandra någon av dessa leder:

  • Funäsdalen. I Funäsdalen finns fler än 60 toppar över 1 000 meter och flertalet små leder att vandra. Den som snarare föredrar en cykelsemester kan ta med cykeln hit – här finns nämligen 423 km av cykelleder.
  • Kungsleden. Kungsleden, mellan Abisko och Hemavan, har flera gånger utsetts till en av de vackraste och bästa lederna i hela världen. Garanterat en naturupplevelse som är svår att glömma.
Upplevelser och semester i Sverige